Geboortefotograaf Joanne Noordam

De Feiten

Ik ben Joanne Noordam (Verspuij is mijn meisjesnaam), geboren op 30 april 1976 in een klein dorpje in het midden van Nederland, waarvan je de naam in gesprekken altijd een keer of 2 moet herhalen. Opgegroeid en gepuberd op deze landelijke plek. Na het VWO verhuisd naar Breda om daar te studeren. Geïnteresseerd in alles (nou ja, het meeste) wat het leven te bieden heeft. Nu wonend in Numansdorp, met mijn ‘liefjelief’ Marco. Mag bonus-moederen over Julia (12) en Thomas 14), wat soms behoorlijk uitdagend is (niet alleen voor mij 😛 ).

Geen idee wanneer ik precies begon met fotograferen. Het zal ergens rond 2001 geweest zijn, gok ik. Gewapend met één van de eerste digitale compact camera’s, een tweetal bouwlampen van de Gamma en mijn zus als model ging ik aan de slag. In een aantal jaar leerde ik (zelf) het belangrijkste van camera’s, lenzen, licht/belichting en nabewerking. Ik werkte veel met modellen en specialiseerde me in beautyfotografie. Als aanvulling hierop heb ik in 2006 een opleiding gedaan tot allround visagiste, waar ik – zonder het toen te weten – heel veel aan heb tijdens het nabewerken. In 2010 heb ik mijn hobby onder de naam CreaNostra ingeschreven bij de KvK. Helaas verloor ik na een tijdje mijn interesse, haalde ik de camera steeds minder uit de tas en belandde deze uiteindelijk zelfs in een stoffig hoekje van de zolder. Een heftige gebeurtenis heeft heel wat puzzelstukjes doen opwaaien…. en vervolgens weer in elkaar laten vallen. En ineens is je zicht weer fris en helder.

Schoonheid is niet iets dat gecreëerd hoeft te worden. Het is gewoon een kwestie van (goed) kijken. Schoonheid zit in het leven zelf, in alle facetten. Zelfs in de moeilijke en pijnlijke. Het leven is één grote inspiratiebron, van waaruit iedereen kan en mag putten.

En zo ben ik van geënsceneerde fotografie (beauty & fashion) gegroeid naar reportagefotografie, waarin ik vanaf de zijlijn de (wat mij betreft) mooiste levenservaringen vastleg, en ze daarna terug kan geven, zodat ze voor altijd herbeleefd en gekoesterd kunnen worden. Al snel kwam ik erachter dat mijn grootste passie ligt in fotografie rondom en tijdens de geboorte. Hoe dat zo is gekomen, vertel ik je in mijn persoonlijke blog ‘De geboorte van een geboortefotograaf‘.