• Header CreaNostra Geboortefotografie

Geboortefotografie

Kiekeboe. Daar ben je dan. Zo klein, zo puur, maar ook zo hulpeloos. Het was een hele reis om hier te komen, misschien wel de meest inspannende reis van je leven. En nu lig je veilig in de armen van papa en mama, klaar voor weer een nieuwe reis, dat leven heet. Wat zul je de komende tijd veel indrukken opdoen, wat zul je veel leren. Maar daar hoef jij nu nog niet over na te denken. Nu mag je genieten van de zorg, warmte en liefde van papa en mama. Slaap zacht kleintje, er staat een groots avontuur op je te wachten.

Als ik vertel dat ik over geboortefotografie, dan krijg ik vaak verbaasde reacties. Blijkbaar heeft men hier toch een beeld van, dat (hoogst waarschijnlijk) niet klopt met de werkelijkheid. Een geboortereportage heeft naar mijn mening niets te maken met platte, onflatteuze en bloederige foto’s, maar geboortefotografie laat juist de sfeer, de emotie, de schoonheid, de spanning vlak voor de geboorte en de intimiteit zien. Juist dit leg ik op een integere, smaakvolle en professionele manier vast. Geboortefotografie begint in Nederland – gelukkig – steeds meer bekendheid te krijgen. En waarom ook niet? We leven immers in een tijdperk waarin we alles (kunnen) vastleggen, dus waarom niet het (wellicht mooiste) moment uit je leven?

Een geboorte is een bijzondere ervaring. Een intense belevenis waarbij alle aandacht gaat naar het op de wereld zetten van een nieuw leven. Ik hoor vaak dat de bevalling als in een roes beleefd wordt. Iedereen is zo geconcentreerd bezig met de aankomende geboorte en veel vrouwen herinneren zich achteraf weinig van de bevalling, laat staan van alles wat er om hen heen gebeurde. Juist daarom is een geboortereportage zo waardevol en kun je de geboorte van jullie kindje keer op keer opnieuw beleven.
Een geboorte is ook een ervaring die je bij voorkeur samen met je partner wilt beleven. Vooral het laatste woord verdient de nadruk, want het gebeurt nog wel eens dat de aanstaande papa ook de ‘fotoverantwoordelijkheid’ krijgt, terwijl het tegelijkertijd maken van (goede) foto’s, het steunen van je partner en het (intens) beleven van de geboorte van jullie kindje over het algemeen toch iets teveel blijkt te zijn. En nee, ik zal niets zeggen over ‘mannen’ en ‘multi-tasken’ 😉 . Zo spreek ik regelmatig aanstaande ouders (van hun 2e kindje), die (achteraf) wensen dat er een geboortefotograaf bij de eerste bevalling was geweest.

Een geboortereportage is jullie persoonlijke verhaal en als fotografe vertel ik dit unieke verhaal (in beelden). Ik ben er dus geen onderdeel van. (Mede) daarom houd ik me tijdens het fotograferen wat op de achtergrond. Ik loop zeker niet te slepen met statieven en flitslampen en ik zal tijdens de laatste perswee ook echt niet vragen om ‘eens vriendelijk in de camera te lachen’. Ik stap aan boord, en laat me net als jullie overrompelen door alle gebeurtenissen.

EERST KLIK, DAN PAS KLIK-KLAK

Omdat ik een klik ontzettend belangrijk vind, nodig ik jullie graag uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik kom bij voorkeur bij jullie thuis, zeker als je van plan bent om thuis te bevallen. Onder het genot van een kop koffie (doe mij maar thee trouwens 🙂 ) kunnen we elkaar eens diep in de ogen kijken en alle wensen en mogelijkheden bespreken. Het gaat per slot van rekening om één van de intiemste momenten uit jullie leven en ik vind het belangrijk dat jullie vertrouwen hebben in mij als persoon en mijn werk.

Voor mij als fotograaf is het kennismakingsgesprek een belangrijk uitgangspunt: wie zit/zitten er tegenover me, hoe leven/wonen zij, welke sfeer ademt er, wat zijn hun verlangens en wensen, enz. Tijdens het gesprek neem ik zoveel mogelijk in me op en daar probeer ik een beeld bij te vormen. Een beeld dat ik (mogelijk) straks tijdens de geboortereportage als leidraad kan gebruiken, zodat de uiteindelijke foto’s perfect aansluiten bij zowel wens als mens.

Het kennismakingsgesprek is volledig vrijblijvend, zonder eventuele addertjes onder het gras en na het gesprek kunnen jullie nog eens rustig nadenken voordat jullie een beslissing nemen.

Bedankt voor de prachtige foto’s die de herinnering aan het moment alleen maar mooier maken.

Loes BoumanMama van Dakota

Geboortereportages

Ik bied 3 verschillende geboortereportages aan: de ‘Spontane’ geboortereportage (zowel thuis als in het ziekenhuis), de ‘Geplande’ geboortereportage (inleiding of keizersnede) en de ‘Kiekeboe’ reportage, waarbij ik niet de bevalling zelf fotografeer, maar direct vanaf het moment na de geboorte.

Houd er rekening mee dat ik maximaal 4 geboortereportages per maand plan, dus ik raad je aan om de reportage zo vroeg mogelijk in de zwangerschap vast te leggen om er zeker van te zijn dat ik rond jouw uitgerekende datum beschikbaar ben.

Bij de spontane geboortereportage, die zowel thuis als in het ziekenhuis kan plaatsvinden leg ik de momenten voor, tijdens èn na de bevalling op een liefdevolle, integere manier vast in zowel sfeer- als detailbeelden. Ik maak foto’s van (het opvangen van) de weeën, de geboorte zelf, alle controles en metingen, de eerste momenten samen, de kennismaking met eventuele oudere broers en/of zussen en het eerste bezoek. Vanaf de 38ste week ben ik 24 uur per dag, 7 dagen in de week beschikbaar en kan ik direct jullie kant opkomen zodra de weeën doorzetten.

De geplande geboortereportage is speciaal voor degene waarbij het kindje geboren zal worden via een inleiding of een geplande keizersnede en waarbij de datum van de geboorte dus al enige tijd van tevoren vastligt. Ik leg de voorbereidingen, de geboorte (in de o.k.), de controles direct na de geboorte, jullie eerste momenten samen en het eventuele bezoek op een liefdevolle, integere manier vast in zowel sfeer- als detailbeelden.  Let op, voor deze reportage is het van belang dat het al het betrokken medisch personeel toestemming geeft. Overleg dit dus goed met je verloskundige/gynaecoloog.

Als je niet wilt dat er iemand tijdens de bevalling zelf aanwezig is, dan kun je ook de kiekeboe reportage boeken. Met de Kiekeboe reportage  fotografeer ik alleen de eerste uren van je kindje na de geboorte. Net als bij de spontane geboortereportage ben ik vanaf de 38ste week 24 uur per dag, 7 dagen in de week beschikbaar en maak ik foto’s van alle controles, de eerste momenten samen, de kennismaking met eventuele oudere broers en/of zussen en het eerste bezoek.

Prachtig om het geboorteverhaal terug te lezen en te herbeleven! We vonden het fijn dat je erbij was! 

Brenda & ThomasOuders van Bobbi

Investering

Alle geboortereportages die ik aanbied zijn inclusief:

 • Vrijblijvende kennismaking (bij jullie thuis).
 • 24-urige beschikbaarheid vanaf de 38e week van de zwangerschap.
 • Zorgvuldige selectie van de beste foto’s, welke aangeleverd worden in zowel hoge als web resolutie.
 • Professionele nabewerking, inclusief omzetting naar zwart/wit.
 • Reistijd en reiskosten tot 20 km vanaf Numansdorp (daarna wordt een reiskostenvergoeding berekend van €0,35 per km. Parkeer- en tolkosten zijn exclusief.)
 • Een uitgebreide samenvatting van de geboorte(reportage) op de website, incl. social media.

Onderstaande prijzen zijn inclusief BTW.

Spontane geboorte

Geboortefotografie Spontane Geboorte

€750,-

Geplande geboorte

€550,-

Kiekeboe reportage

Geboortefotografie Kiekeboe Reportage

€550,-

Wat heb je de geboorte van Maas prachtig in beeld gebracht Joanne. Thanks!

Lucy de GrootOma van Maas

Meest gestelde vragen

Hieronder vind je de meest gestelde vragen met betrekking tot geboortefotografie. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen, neem dan contact met mij op.

Wanneer kan ik het beste een geboortereportage boeken?

Zodra jullie besloten hebben om een geboortefotograaf in te huren, dan hoor ik dat graag zo snel mogelijk. Ik plan namelijk maximaal 4 reportages per maand in. Hiermee hoop ik de grootst mogelijke garantie af te geven dat ik inderdaad beschikbaar ben als het zover is.

Ik woon niet in de buurt van Numansdorp. Toch wil ik jou graag als geboortefotograaf. Kan dat?

Ja, dat kan wel. Het risico van het ‘te laat’ zijn kan ik dan echter niet dragen. Dit betekent dat het volledige bedrag van een geboortereportage moet worden voldaan, ook als ik door omstandigheden (zoals bijvoorbeeld file) te laat ben.

Ik wil bepaalde dingen juist wel/niet gefotografeerd hebben, wordt hier rekening mee gehouden?

Uiteraard. In het kennismakingsgesprek hoor ik graag wat jullie wensen zijn. Tijdens het fotograferen probeer ik hier zo veel mogelijk rekening mee te houden. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat foto’s van de bevalling zelf vaak heel onflatteus en bloederig zijn, maar als fotograaf ligt mijn focus vooral op de emotie en sfeer. Ik wil zelf ook helemaal geen onflatteuze foto’s maken en ik zal op het moment suprême de verloskundige echt niet wegduwen, omdat ik zo nodig een frontale close-up foto wil maken. Jullie zijn natuurlijk vrij om aan te geven dat foto’s van de bevalling zelf niet gewenst zijn, maar mijn advies is om het toch wel te laten doen. Als je geen foto’s hebt laten maken en je krijgt daar achteraf spijt van, dan kan ik daar helaas niets meer aan veranderen. Als je wel foto’s hebt laten maken en je krijgt er spijt van, dan kun je ze met 1 druk op de knop altijd verwijderen.

Als jullie bepaalde dingen juist wel gefotografeerd willen hebben, zal ik mijn uiterste best doen om deze vast leggen. Elke bevalling is echter uniek en onvoorspelbaar, dus ik kan helaas geen garanties afgeven. Als fotograaf houd ik me altijd op de achtergrond. Ik zal de verloskundige of het medisch personeel nooit in de weg lopen. Dan kan het bijvoorbeeld gebeuren dat ik een bepaald moment mis loop, omdat net op dat moment de verloskundige ervoor staat.

Mag er ook een geboortereportage gemaakt worden, als ik in het ziekenhuis ga bevallen?

Als je de geboorte van jullie kindje wilt laten fotograferen, dan is het goed om dit vooraf met de verloskundige te bespreken en dit vast te leggen in het geboorteplan. Over het algemeen is het geen probleem als er een fotograaf bij is, ook niet in het ziekenhuis.

Wat gebeurt er als er complicaties optreden?

Ik hoop van harte dat de bevalling verloopt zoals jullie hopen/wensen en laten we er vooral vanuit gaan dat de bevalling voorspoedig verloopt, maar mochten er desondanks toch complicaties optreden dan bepalen we op dat moment hoe we verder gaan. Als je naar het ziekenhuis moet, dan ga ik in principe gewoon mee. Bij een geboortereportage begin ik met fotograferen als de weeën beginnen en na de geboorte blijf ik nog een aantal uur om alle controles vast te leggen en het eventuele eerste bezoek en/of kennismaking met broertjes en zusjes. Ik ga mee in jullie verhaal en als fotograaf leg ik datgene vast wat jullie willen. In het kennismakingsgesprek bespreken we het geboorteplan en bespreken we ook wat jullie willen op het moment dat er complicaties optreden. Mochten jullie van gedachten veranderen als het daadwerkelijk zo is, dan kun je dat altijd direct aangeven. Ik pas me volledig aan jullie wensen. Uiteraard binnen de beperkingen van (het advies van) de verloskundige of het medisch personeel.

Wat als er iemand tegelijk bevalt met mij of je bent ziek?

Ik plan maar een beperkt aantal geboortereportages per maand om te voorkomen dat er 2 bevallingen tegelijkertijd plaatsvinden. De kans is heel klein dat dit gebeurt, maar mocht het onverhoopt toch gebeuren, dan kan ik eventueel een back-up fotograaf inschakelen. Inmiddels zijn er in Nederland een beperkt aantal fantastische, professionele geboortefotografen die elkaar zoveel mogelijk proberen te ondersteunen. Ik ben gelukkig zelden ziek, dus de kans is uiterst klein dat ik een geboortereportage af moet zeggen wegens ziekte. Mocht ik toch snotterend en met hoge koorts op bed liggen, ook dan bestaat er de mogelijkheid om een back-up fotograaf in te schakelen. Tijdens het kennismakingsgesprek zetten we alles op papier en hierin wordt ook vastgelegd wat er gebeurt als ik niet kan komen wegens een andere bevalling of ziekte.

Wat als de geboorte van ons kindje heel snel gaat en je te laat bent voor hét moment?

Ik ga er niet vanuit dat dit gebeurt, maar de kans dat een geboorte snel verloopt is er natuurlijk altijd. De kans is uiteraard groter, als ik ver moet rijden om bij jullie te komen. Ook als dit niet je eerste kindje is, is de kans groter dat de bevalling sneller zal verlopen. Vanaf de 38ste week ben ik 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar. Ik adviseer je om mij op de hoogte te houden over het verloop van die laatste paar dagen. Ik heb mail, ik heb sms, ik heb what’s app en je kunt me altijd bellen. Als de weeën zijn begonnen spring ik in de auto en kom ik jullie kant op. Mocht ik door omstandigheden toch te laat zijn, dan begin ik direct te fotograferen op het moment dat ik binnenkom. Je betaalt dan de prijs van de Kiekeboe reportage, in plaats van de complete geboortereportage.

Hoe lang duurt het ongeveer voordat we de foto’s krijgen?

Bij een geboortereportage ga ik uit van een termijn van maximal 6 weken om alle foto’s te verwerken, maar ook hier geldt dat ik vaak dezelfde dag al aan de slag ga en wat foto’s zal versturen. Indien je één of meerdere foto’s voor een geboortekaartje wilt gebruiken, krijg je deze binnen 2 dagen aangeleverd.

Kan ik foto’s gebruiken voor het geboortekaartje?

Ja, geen probleem. Als je bij de reservering van de reportage aangeeft dat je één of meerdere foto’s wilt gebruiken, dan kan ik hier rekening mee houden bij (de snelheid) van het verwerken van de foto’s. Wil je graag een persoonlijk ontwerpt, in plaats van een standaard ontwerp voor je kaartje, dan kan ik je de ontwerpen van Marianne Ontwerpt van harte aanbevelen.

Komen de foto’s van een geboortereportage altijd op jouw website?

Bij voorkeur wel. Ik ben trots op het mooie werk dat ik mag doen en ik wil dit graag met anderen delen. Bovendien kunnen op deze manier meer aanstaande ouders en overige belangstellenden kennis maken met deze prachtige vorm van fotografie, die in Nederland (helaas) nog niet zo bekend is.

Normaal gesproken schrijf ik altijd een geboorteverhaal en zet deze samen met een selectie van de mooiste foto’s op mijn blog, echter ik zal dit pas publiceren na jullie goedkeuring. Willen jullie de foto’s echt privé houden, dan respecteer ik dat uiteraard.

Wat bedoel je met ‘foto’s gebruiken voor mijn portfolio’?

Ik ben trots op het mooie werk dat ik mag doen en ik wil dit graag met anderen delen, zodat meer aanstaande ouders en overige belangstellenden kennis kunnen maken met mij, mijn werk, maar bovenal deze prachtige vorm van fotografie.

Ik wil de foto’s dan ook graag gebruiken voor mijn portfolio en voor promotionele doeleinden. Hieronder valt:

  • De online gallery en blog op mijn website
  • Diverse Social Media, waaronder Facebook, Instagram en Twitter
  • Fotoafdrukken in mijn portfoliomap, die ik aan derden/geïnteresseerden kan laten zien
  • Flyers, posters en andere (promotionele) afdrukken
  • Het gebruik van (digitale) fotobestanden voor non-profit doeleinden, waaronder fotowedstrijden.
  • Publicatie in gedrukte of digitale media

Voor bovengenoemd gebruik zal ik altijd (schrijftelijk) toestemming vragen aan de ouders.

Zijn er extra kosten aan verbonden wanneer ons kindje ‘s nachts, in het weekend of op een feestdag wordt geboren?

Nee, daaraan zijn geen extra kosten verbonden. Vanaf 38 weken ben ik 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar en kom ik direct naar jullie toe als de weeën vorderen, ook als dat betekent dat ik het hoofdgerecht van het kerstdiner moet laten staan 😉 .

Moeten we voor de foto’s na de geboortereportage nog apart betalen?

Nee, de foto’s zijn bij de reportage inbegrepen. Jullie betalen alleen het afgesproken bedrag. Je krijgt zowel de foto’s op hoge resolutie (voor eventuele afdrukken) als de foto’s op lagere resolutie, voorzien van een watermerk (te gebruiken op Social Media).

Meer informatie / Aanvraag geboortefotografie

Wil je meer informatie over geboortefotografie of heb je interesse in een geboortereportage? Neem dan via onderstaand formulier contact met me op.

error: Content is protected !!